Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Halloween

31/10/2018

(Allehelgensaften)

Allehelgensaften er altid samme dato og er aftenen før allehelgensdag, som altid falder den 1. november. Allehelgenssøndag er første søndag efter allehelgensdag og er den søndag, hvor allehelgensdag markeres i folkekirkens gudstjeneste. På allehelgenssøndag tændes der typisk lys og man fejrer troens forbilleder og mindes de døde. I nogle kirker oplæses navnene på de sognebørn, der er døde i løbet af året. Ifølge folketroen er allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på allehelgensdag. Begrebet Halloween, der har sit afsæt i de engelsksprogede lande, har en nær tilknytning til Allehelgensaften.

Allehelgensaften gik i lighed med allehelgensdag stort set i glemmebogen i den danske kultur, da den blev afskaffet ved helligdagsreformen af 1770. Den har dog vundet indpas i dansk kultur igen, under det amerikanske navn. I dag fejres den i Danmark efter den amerikanske model.

Allehelgensaften blev til som Samhain, en hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien. I det 19. århundrede blev traditionen taget med til Nordamerika af hovedsageligt irske og skotske immigranter, som tog de forskellige traditioner med sig. I det 19. århundrede startede dagen, ifølge kirken og den florentinske kalender, ved solopgang.

I USA, Skotland og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, som er en forkortelse af “All Hallows’ Eve” og er en stor festdag, der med et glimt i øjet lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm osv. Halloween kan sammenlignes med fastelavn i Danmark: børn klæder sig ud og går rundt og banker på naboernes døre, for at få slik (i USA siger børnene trick or treat, “ballade eller slik”). En af de mest kendte halloween-skikke er at udskære orange græskar (pumpkins) med skræmmende ansigter og bruge dem som lamper, Jack o’ Lanterns. De traditionelle halloween-farver er sort og orange.

Detaljer

Dato:
31/10/2018